Cuketová polévka

Cuketová polévka je vhodná jako svačina, doplněná o bílý chléb může být i vhodnou lehkou letní večeří.

Suroviny:

  • 1 kg cuket
  • 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 60 ml smetany
  • 50 g parmazánu
  • 60 ml olivového oleje
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
  • bazalka, hladkolistá petrželka
  • sůl, pepř

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přihoďte česnek, bazalku a osolenou cuketu nakrájenou na asi 1 cm kostky až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete, zalijte vývarem a vařte 8 minut.

Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.

Rozmixovanou směs vlijte zpět do hrnce, vmíchejte smetanu a přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán, osolte podle chuti. Při podávání ozdobte lístkem bazalky nebo nakrájenou paprikou a podávejte s vekou.