Jidáše
Jidáše by na velikonočním stole neměly chybět. Věřilo se, že kdo ho sní na Zelený čtvrtek před východem slunce, ten bude po celý rok chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše.
- 500 g hladké mouky
- 70 g změklého másla
- 2 žloutky
- 300 ml smetany na vaření
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 4 g soli
- kůra ze 1/4 citronu
- Na potření:
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
V misce rozmícháme droždí se lžičkou cukru na kaši, zalijeme ohřátou smetanou (ne horkou) a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
V další míse smícháme suroviny, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Můžeme použít kuchyňského robota. Těsto vypracujeme do koule, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Troubu si předehřejeme na 190°C.
Těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 24 stejných dílů a z každého vyválíme váleček dlouhý asi 20 cm a stočíme do uzlíku a položíme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem. Před vložením do trouby jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem smíchaným s trochou vody.
Pečeme asi 15 minut a po vytažení z trouby potřeme medem, který jsme nechali ohřát a smíchali s máslem.
Související
-
Kolem Vysokého Mýta vodí Jidáše. Starou tradici nezastaví nic
Velikonoce přinášejí hromadu zvyků. Tou nejznámější dnes je chození s pomlázkou. Dřív bylo ale podobně rozšířené vodění Jidáše. Dochovalo se jenom na několika místech.
-
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek, sytě zelené lístky, které se objevují ještě dříve, než rozkvetou stromy, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Vyzkoušejte ho do pesta.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.