Povidlové taštičky s praženou strouhankou
Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu a připravte si sladkou tečku za dobrým obědem nebo si je dejte rovnou jako hlavní jídlo.
Suroviny:
- 350 g brambor vařených ve slupce
- 350 g polohrubé hrubé mouky
- 200 g tvarohu
- 1 vejce
- švestková povidla
- strouhanka
- cukr
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme vychladnout a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, tvaroh a polohrubou mouku.
Vypracujeme hladké, tvarovatelné těsto, které nesmí být příliš tuhé.
Z těsta vykrájíme tvořítkem nebo skleničkou kolečka, která plníme švestkovými povidly.
Taštičky dobře uzavřeme, aby se při vaření nerozlepily a vhodíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou, necháme je okapat a pak je obalujeme ve strouhance s cukrem. Strouhanku opražíme na suché pánvi, nasypeme do mističky a přisypeme trochu cukru krystal. Při podávání přidáváme tvaroh s moučkovým cukrem.
Související
-
Kynuté šátečky plněné povidly jako sladká tečka za dobrým obědem
Šátečky z kynutého těsta které ale vůbec kynout nemusí, po upečení měkké jako polštářek, z mísy záhadně mizí jeden po druhém...
-
Švestkový koláč s mákem
Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.
-
Borůvkový koláč se zakysanou smetanou
Co by to bylo za léto bez koláče z čerstvého ovoce. Modrý koláč plný borůvek uvnitř i nahoře, vláčný díky zakysané smetaně, nedusivý díky krému.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.