Velikonoční beránek

Tak jako patří k Vánocům kapr, tak patří k Velikonocům beránek. Upečte si ho z třeného těsta a ozdobte si jím velikonoční stůl.

Suroviny:

  • 120 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 180 g polohrubé mouky
  • 75 g mletých mandlí
  • 3 vejce
  • 90 ml mléka
  • špetka soli

Troubu předehřejeme na 160°C, formu na beránka vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou.

Máslo utřeme s polovinou cukru až zesvětlá, přidáme špetku soli. Poté po jednom zašleháme žloutky. Bílky vyšleháme dotuha s druhou polovinou cukru. Do směsi másla se žloutky přidáme mouku s mandlemi a mléko a na závěr opatrně vmícháme sníh.

Nalijeme do formy a uhladíme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut, zda je upečeno zkontrolujeme zapíchnutím špejle – pokud je čistá, máme hotovo.

Beránka necháme chvilku stát, poté vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Kolem krku mu můžeme na sváteční stůl uvázat mašli a místo očí dát rozinky.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.