Velikonoční mazanec bez cukru a bez lepku
Mazanec na velikonoční stůl patří a není důvod si ho odpírat ani v případě potravinové alergie nebo diety. Vyzkoušejte recept od výživové specialistky Martiny Dvořákové.
- 150 g tučného jogurtu (nejlépe řeckého), můžeme i kombinovat s tvarohem či čerstvým sýrem
- 4 vejce
- 6 vrchovatých lžic čekankového sirupu
- 80 g lněné mouky – mleté lněné semínko zlaté
- 30 g psyllia
- 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
- 1 prášek do pečiva
- 1 žloutek na potření mazance a hrst sekaných mandlí na posypání
Do misky vyklepeme vejce, jogurt a přidáme čekankový sirup, vše důkladně promícháme, nejlépe ručním mixerem.
Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience – proteinový prášek, lněnou mouku, psyllium, prášek do pečiva a oříšky. Obě směsi pak důkladně smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout.
Z lepkavého těsta uplácáme tvar mazance, ideálně na plechu vyloženém pečicím papírem. Doporučujeme si navlhčit studenou vodou ruce. Mazanec se pak lépe tvaruje, protože těsto je lepkavé. Pokud by bylo těsto tekuté, přidejte ještě trochu psyllia. Rozhodně by mělo držet tvar mazance, nemělo by se roztékat.
Když jsme s tvarem mazance spokojení, potřeme ho rozšlehaným žloutkem a navrch posypeme nasekanými mandlemi. Dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a necháme cca 1 hodinu péct.
Je důležité nechat mazanec úplně vychladnout, teprve pak krájet.
Související
-
O Velikonocích nesmí přijít nazmar ani jedno vejce. Je to super potravina plná bílkovin
Deset až dvanáct vajíček týdně zdravému člověku prospěje. Podle výživové specialistky Martiny Dvořákové je vejce super potravina a doslova poklad.
-
Pohanková kaše s ovocem
Mnoho z nás si dalo do nového roku předsevzetí. Někdo chce zhubnout, jiný se zkusí stravovat zdravěji. Vyzkoušejte třeba tuhle pohankovou kaši, která zasytí.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.