Vepřová panenka v anglické slanině s gratinovanými bramborami. To je sváteční oběd

Milujete vepřovou panenku? Udělat ji ve slanině je už takový kulinářský evergreen a sázka na jistotu. V restauraci ji pravděpodobně potkáte nejčastěji připravenou s gratinovanými bramborami. Udělat ji je tak báječně snadné, že to zvládne každý. 

Tím nejzákladnějším předpokladem k tomu, abyste si doopravdy pochutnali, je jedna jednoduchá věc. Totiž udělat ji tak akorát, aby nebyla vysušená (suchá panenka, to je jistá kulinářská smrt), ale zároveň ani krvavá. Zkrátka hezky pěkně dorůžova.

Pokud děláte panenku poprvé a chcete si vyzkoušet, co tohle maso vlastně umí a jak chutná, zapomeňte na všechno koření a vezměte si k ruce jen sůl a pepř.

Budete-li maso balit do slaniny, kupte si jí raději víc, aby vám vystačila. Taky si dejte záležet na jejím výběru - hledejte radši plátky delší, celistvé a spíš tenčí než silnější, jinak se vám panenka svlékne, ještě než ji dopravíte na pánev. Pomoct si při tom balení můžete i párátkem, nebo jehlou na špízky. Při té druhé možnosti si dejte pozor, abyste si kovem nepoškrabali pánev.

Vepřová panenka ve slanině s karamelizovanou červenou cibulkou a míchanými máslovými bramborami

Panenka se na vás ale nebude zlobit, když to zvládnete bez těchto pomocníků - je to maso, které si nezaslouží propichovat. Zásadně do ní nepíchejte během pečení, jinak vám vyteče všechna šťáva. Když chcete mít maso tak akorát, musíte se prostě spolehnout na doporučenou dobu pečení, případně na vlastní zkušenosti s konkrétní troubou.

Pamatujte - dopéct se dá přinejhorším vždycky, s tou vysušenou už nic neuděláte.

Suroviny:
2 vepřové panenky, 8 plátků slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje, 800 g brambor, máslo, sůl, 250 ml smetany, 2 stroužky česneku, 100 g parmazánu

Postup:
Maso nakrájíme napříč na osm vyšších špalíčků a každý obalíme plátkem slaniny. Svážeme kuchyňským provázkem nebo silnou bílou nití a posolíme a opepříme.
Na větší pánvi rozehřejeme na olej. Masové balíčky na něm ze všech stran opečeme. Počkáme, až se slanina začne škvařit, maso se zpevní a začne chytat barvu. Trvá to asi čtyři minuty z každé strany; jestli chcete mít maso propečenější, přidejte dvě minuty. Pak vepřové panenky vyjměte z pánve a uchovejte na teplém místě, přikryté alobalem. Díky tomu se rovnoměrně rozloží šťávy a maso bude ještě lahodnější.
Podávejte s gratinovanými bramborami: oloupané, omyté brambory nakrájejte na centimetrové plátky, dejte je do vymazané zapékací mísy, každou vrstvu vždy osolte a přelijte zahřátou smetanou s česnekem a posypte parmazánem a při 180 °C pečte asi 30 minut.

Vepřová panenka
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.