Větrníky s jahodami
Odpalované těsto bývá pro mnoho začínajících kuchařek strašákem, podobně jako kynuté těsto. Vyzkoušejte větrníky podle našeho receptu a přesvědčte se, že příprava není tak složitá.
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 4 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 300 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 100 g másla
- asi 200 g jahod
Do kastrůlku nalijeme asi 250 ml vody, přidáme máslo, sůl a přivedeme k varu. Přisypeme mouku, snížíme teplotu a mícháme, těsto bude lepit, ale vařečkou ho nadzvedáváme a mícháme tak, aby se přestalo lepit. Nakonec vmícháme vejce.
Cukrářským sáčkem nastříkáme na vymaštěný plech větrníky a pečeme asi na 200°C, až se nafouknou a zrůžoví. Po vyndání z trouby propíchneme nožem, aby mohla unikat pára. Vychladlé větrníky rozkrojíme.
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém. Přetáhneme potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup. Po vychladnutí přidáme máslo. Krémem naplníme cukrářský sáček, nastříkáme na spodní část větrníku, poklademe nakrájenými jahodami a přiklopíme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.