Zapečená růžičková kapusta
Nepopulární zelenina ze školní jídelny si zaslouží, abyste jí dali ještě šanci. Má mnoho vitamínů a dostupná je i během zimního období.
- 500 g růžičkové kapusty
- 80 g anglické slaniny
- hrst mandlových plátků
- máslo
- 250 ml 33% smetany
- strouhanka
- parmezán
- sůl
- pepř
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C a do hrnce dáme vařit vodu. Kapustičky očistíme, otrháme povadlé lístky a omyjeme. Rozpůlíme a vsypeme do hrnce s vařící osolenou vodou a krátce povaříme, aby neztratily barvu. Scedíme a necháme okapat.
V hrnci rozpustíme dvě lžíce másla (ideálně přepuštěného, nepřipaluje se) a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Přisypeme kapustičky a asi čtyři minuty opékáme.
Přilijeme smetanu, osolíme a opepříme a necháme probublávat. Nakonec kapustičky vsypeme do máslem vymazaného pekáčku, zasypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a mandlemi. Pečeme asi dvacet minut, až sýr zezlátne.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka