Zoopark Stěžery nabízí i netradiční zvířata. Některá si dokonce můžete pohladit

28. březen 2024

Velikonoce na vás dýchnou i ve Stěžerách u Hradce Králové, kde najdete zajímavý zoo park. Jsou tam v očekávání prvních jarních mláďat.

Západně od Hradce Králové se v obci Stěžery nachází malá zoologická zahrada. Ta se bude líbit hlavně rodinám s dětmi. Zoopark Stěžery je rodinná zoo založená k chovu exotických zvířat a podpoře zachování živočišných druhů.

Park založil Jiří Karkoška, který měl vždy kladný vztah ke zvířatům. A jaro je v tomto zoo parku obzvlášť živé. Jak by ne, chovají tam nejen běžná zvířata, jako jsou králíci nebo morčata, ale na dvou hektarech uvidíte papoušky Jižní Ameriky a Austrálie, klokana rudého, zebru Böhmovu, pumu americkou, minishetlandské pony, osla domácího, kozy girgentánské, lamy alpaky, surikaty, lemury kata a mnoho dalších druhů. Oblíbenou obyvatelkou zooparku je samice velblouda dvouhrbého. Zvířata je možné krmit a některá z nich si také pohladit.

Chci chovat zvířata v rodinném prostředí. K jejich spokojenosti, říká majitel Zooparku Stěžery

Během roku pořádají v zooparku mnoho nejrůznějších akcí, edukačních programů pro školy a v létě také příměstské tábory pro děti. Součástí parku je i moderní ekocentrum s přednáškovými sály i malé terárium a ubikace lemurů.

Zoopark Stěžery leží jen tři kilometry od Hradce Králové. Dojet se tam dá autem nebo autobuse. Nejbližší železniční stanice je v Kuklenách, odkud je to asi čtyři kilometry pěšky. Zoopark je snadno přístupný s kočárkem, pro děti je připraveno hřiště.

Reportáž Karla Sladkého si můžete poslechnout v Hobby magazínu.

autor: Karel Sladký
Spustit audio