Šátečky z tvarohového těsta s povidly

Tenhle recept si hned zapamatujete, protože potřebujete jen tři suroviny a něco na náplň. A aby to bylo ještě jednodušší, od všeho je potřeba stejné množství.

Ingredience
  • Na asi 30 šátečků:
  • 250 g másla
  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 250 g hladké mouky
  • povidla

Změklé máslo smícháme s tvarohem a přisypáváme mouku (možná trochu víc, těsto se lepí). Zpracujeme ve vláčné těsto, které vyválíme na plát vysoký asi 3 mm.


Skleničkou vykrajujeme kolečka, která plníme lžičkou povidel. Kraj poloviny kolečka potřeme zlehka bílkem, přiklopíme a přimáčkneme, aby při pečení povidla nevytekla. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi na 17 minut, vychladlé pocukrujeme.

Související

  • Máslové sušenky

    Máslové sušenky si můžete ze čtyř surovin připravit doma, jsou úžasně křehké, sladké tak akorát a hrozně dobré! Dají se připravit i jako vánoční cukroví.

  • Povidlové taštičky s praženou strouhankou

    Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu.

  • Kynutá metynka s mákem a povidly

    Mák a povidla, to je osvědčená kombinace. S kynutým těstem a drobenkou vznikne lahodný moučník, který rádi ochutnají i ti, kteří mák moc nemusí.

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.