Šátečky z tvarohového těsta s povidly
Tenhle recept si hned zapamatujete, protože potřebujete jen tři suroviny a něco na náplň. A aby to bylo ještě jednodušší, od všeho je potřeba stejné množství.
- Na asi 30 šátečků:
- 250 g másla
- 250 g tvarohu v alobalu
- 250 g hladké mouky
- povidla
Změklé máslo smícháme s tvarohem a přisypáváme mouku (možná trochu víc, těsto se lepí). Zpracujeme ve vláčné těsto, které vyválíme na plát vysoký asi 3 mm.
Skleničkou vykrajujeme kolečka, která plníme lžičkou povidel. Kraj poloviny kolečka potřeme zlehka bílkem, přiklopíme a přimáčkneme, aby při pečení povidla nevytekla. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi na 17 minut, vychladlé pocukrujeme.
Související
-
Máslové sušenky
Máslové sušenky si můžete ze čtyř surovin připravit doma, jsou úžasně křehké, sladké tak akorát a hrozně dobré! Dají se připravit i jako vánoční cukroví.
-
Povidlové taštičky s praženou strouhankou
Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu.
-
Kynutá metynka s mákem a povidly
Mák a povidla, to je osvědčená kombinace. S kynutým těstem a drobenkou vznikne lahodný moučník, který rádi ochutnají i ti, kteří mák moc nemusí.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.